Ma 25.04.2017    19:30    hartă

Tribute to Iris Barbura

25 aprilie 2017, de la ora 19.30

 

CNDB continuă reactivarea istoriei dansului românesc cu un amplu proiect transdisciplinar inspirat de coregrafa Iris Barbura. Alături de Fundația Alexander și Renata Camaro, CNDB organizează între 25 aprilie și 15 iulie 2017 o serie de evenimente dedicate coregrafei avangardiste de origine română Iris Barbura, în orașele București și Berlin.

În seara de marți, 25 aprilie 2017, de la ora 19.30, la Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82, sunt programate spectacolele Tribute to Iris Barbura, în coregrafia artistei americane Beth Soll, și soloul Iris, creat de Beth Soll în amintirea profesoarei sale de dans, Iris Barbura. În aceeași seară are loc prezentarea cărţii Tribute to Iris Barbura, co-editată de CNDB şi Deutsches Tanzarchiv din Köln (autori: Corina Cimpoieru, Agnes Kern și Igor Mocanu).


Tribute to Iris Barbura, 2017
Coregrafia: Beth Soll
Dansatori: Raluca Adomnicăi, Mihail Bădiceanu, Diana Chira, Maria-Luiza Dimulescu, Hermina Dohotariu, Marian Ivan, Maria Beatrice Tudor, Teodora Velescu
Asistent coregraf: Carmen Coţofană
Costume: Cristi Marin
Muzica: Marian Cîtu (Rufi)
Lumini: Ionuţ Cherana
Documentare: Corina Cimpoieru, Igor Mocanu
Asistente producţie: Maggie Chiţoran, Andreea C. Hristu
Producător: CNDB (2016)


Iris, 2016
Coregrafia: Beth Soll
Dansatoare: Beth Soll
Costume: Mona Haideh Omid
Muzica: Marian Cîtu (Rufi)
Lumini: Emma Rivera
Producător: Beth Soll & Company şi Construction Company
 

Publicaţia „Tribute to Iris Barbura”, Bucureşti – Berlin, 2017
Volum editat de: Centrul Național al Dansului București şi Deutsches Tanzarchiv Köln
Concept: Alexander und Renata Camaro Stiftung
Autori: Corina Cimpoieru, Isabel Fischer, Agnes Kern, Igor Mocanu, Beth Soll
Traducători: Georg Aescht, Andrei Anastasescu
Concepție grafică: Eduard Constantin
Tipar: Square Media

 


Reprezentaţia de la Bucureşti precede premiera berlineză a spectacolelor Tribute to Iris Barbura şi Iris, care va avea loc pe 28 aprilie 2017, de la ora 19.30, în spațiul Camaro Haus al Fundației Alexander și Renata Camaro, precum și vernisajul amplei expoziţii retrospective omonime, găzduită de Camaro Haus între 28 aprilie și 15 iulie 2017. Derularea spectacolului Tribute to Iris Barbura la Berlin şi realizarea cărţii beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi a Rumänisches Kulturinstitut din Berlin.


Biografie

Dansatoarea și coregrafa de origine română Iris Barbura (1912–1969) a fost activă la nivel internațional: București, Berlin și, mai târziu, Ithaca (SUA) sunt repere importante în parscursul ei. Proiectul Tribute to Iris Barbura este rezultatul colaborării dintre CNDB, Deutsches Tanzarchiv Köln și Fundația Alexander și Renata Camaro, iar prezentarea la Berlin a expoziției și spectacolului omonim confirmă impactul internațional al artei lui Iris Barbura.

Publicația care însoțește acest proiect e concepută ca o „carte de laborator“: ea strânge pentru prima oară între două coperte cercetări aprofundate asupra vieții și a operei lui Iris Barbura, oferind astfel acces la o biobibliografie în care se împletesc istoria dansului românesc și a celui german din anii 1920–1950.


Biletele pentru evenimentul găzduit de Sala Stere Popescu a CNDB pe 25 aprilie 2017, care va include spectacolele Tribute to Iris Barbura și Iris, costă 35 de lei, preț întreg, sau 20 de lei, preț redus, și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.

Pentru detalii vizitați www.cndb.ro

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro, TANĂNANA

 

 

„ Imaginea lui Iris pe care o păstrez din copilărie îmi influențează lucrările coregrafice. Creațiile artistice semnate de Iris Barbura au fost îmbogățite de dragostea sa pentru superbele defileuri și cascade din Ithaca, New York, locul în care a ales să trăiască în Statele Unite. Acest spectacol începe cu o secvență onirică inspirată din dansurile populare românești, după care trece către o secțiune de dans modern kinetic, inspirat din stilurile anilor 1930 și 1940.

 

Secțiunile următoare constau în solouri melancolice, duete romantice și mișcări frenetice de grup care redau tristețea de care era consumată Iris, dragostea ei pentru natură și sinuciderea eroică într-unul dintre defileurile sale iubite. Între secțiuni și în final, dansatorii realizează un model de mișcare simplu și, pe alocuri, solemn.” (Beth Soll)

 

Beth Soll (Ph.D.) și-a început studiile în Ithaca, New York, la clasa profesorilor români de dans modern Iris Barbura și Vergiu Cornea, după care a continuat să studieze dansul în Europa, la Essen Folkwangschule și la Kreutzbergschule în Elveția. A absolvit dans modern la Universitatea din Wisconsin. A predat la peste 10 universități, printre care Centrul de Dans de Vară de la Harvard, Universitatea din California, Santa Barbara, Universitatea Hofstra University, New School și Manhattanville College, unde este, în prezent, Profesor Asociat. În 1977, a înființat Dance Projects, Inc./Beth Soll & Compania în Boston, Massachusetts. Începând cu anul 2000, compania s-a mutat în orașul New York, unde Beth Soll prezintă anual o lucrare nouă. În 2002, a publicat cartea Will Modern Dance Survive? Lessons to be Learned from the Pioneers and Unsung Visionaries of Modern Dance [Va supraviețui dansul modern? Lecțiile pionierilor și vizionarilor necunoscuți ai dansului modern].