Sâ 15.12.2012    08:00

The Thing doesn’t Touch Me

La aproape 40 de ani, m-am trezit cu o noua identitate, un nou buletin, intr-un nou context bio-politic. Dupa 3 nasteri, cresterea celor 3 prunci, lupta pentru cetatenia romana, coregrafia si cercetarea pedagogica, trupul meu a acumulat nişte semne foarte ciudate, contradictorii…
Cine sunt eu de fapt?
Am fost sfatuita sa caut ceva pe care l-am uitat: femeia salbatica din mine, dublul meu ascuns, animus masculin…
Avandu-i pe copii drept punct de referinta, “m-am aruncat” in corp unde se intrepatrund experientele mai multor vieti, intr-o convietuire a biologicului, culturalului, emotivului, biograficului. Incerc sa caut in trup semnele de gen si de putere, senzualitatea si sexualitatea, copilaria si batranetea… Cu o distanţare Brechtiana ma analizez in timp ce performez.
Nu exista un inainte, un dupa si un acum, ci un prezent dilatat, unde constiinta e dincolo de graniţele corpului.

„Spectacolul The Thing Doesn’t Touch Me dezvaluie valente noi cu privire la functia corpului performativ. Acest demers artistic este o inverstigare pe multiple planuri a naturii corpului integrat spatiului scenic: prezenta sau absenta corpului, ceea ce este vizibil si ceea ce se ascunde privirii in actul artistic, corpul ca produs istoric, corpul ca instanta in care se inmanuchiaza expresii-cheie ale umanului, corpul biologic, corpul social, corpul metafizic sunt anumite ipostaze la care ne putem gandi daca suntem martorii spectacolului.
The Thing Doesn’t Touch Me este, asadar o cercetare transpusa in performance, prin care ni se dezvaluie interogatii cu privire la complexitatea abordarii corpului. Corpul, prin angrenarea lui intr-un act artistic de acest gen se dezvaluie ca esenta, ca loc de manifestare a ceea ce este profund uman.” Gina Serbanescu, critic de dans
“Drumul pe care a inceput sa si-l croiasca in arta aceasta tanara coregrafa, impamantenita la noi, este cat se poate de promitator. “
“Trei universuri coregrafice” - Liana Tugearu, ROMANIA LITERARA

” De-a lungul piesei, ele nu comunica: sunt doua vieţi paralele care se intalnesc fara sa-şi dea seama.<> sustine Valentina. Este un moment de meditatie, de gandire, de emotie. “
„O schimbare in constanta evolutie ” – Chloé Murat, LA VOIX
Valentina De Piante Niculae a absolvit U.N.A.T.C „I.L Caragiale“, sectia coregrafie.
Din 2004 preda in aceeasi facultate. Doctorand in teatru-studii aplicate, cerceteaza tehnologiile corporale organice, emotionale si imaginare adresate performerului. Sursa ei de inspiratie o constituie perspectiva psihopedagogica si practicile corporale din educatia somatica. In postura de coregraf studieaza diferitele inteligente ale trupului, cautand o retrezire a unor corpuri antice si actuale, integrand nivele diferite ale constiintei: emotionale, senzoriale, intelectuale.
Obtine o rezidenta la C32 Performingartworkspace, Forte Marghera-Venezia unde lucreaza la o creatie noua impreuna cu artistul vizual Gaetano Liberti si un performer.
Aici se exploreaza conceptul de trance(n)dance, de transcendenta unde nivelul dramaturgic constituie un pretext si o limita care trebuie depasite de catre corp.
In primavara 2013 e invitata la seminarul de cercetare in artele performative TTT de la Budapesta.

Timea Kovacs a absolvit in anul 2011 sectia de Coregrafie la UNATC Bucureşti, clasa prof. univ. dr. Raluca Ianegic. A primit premiul pentru Cel mai bun Coregraf si Interpret in cadrul Galei Absolventilor.
A participat la ateliere de practici teatrale si de dans cu: Frans Winther (Odin Teatret), Billy Cowie, Angie Hauser, Gilbert Coutrin, Kristin Rennack, Valentina de Piante.
Este interesata de dansul prin care poate sa-si acceseze inconstientul.
In prezent colaboreaza cu Valentina De Piante Niculae şi cu Compania PASAJ din Cluj Napoca si studieaza la Universitatea de Fizioterapie din Szeged (Ungaria).

Pret bilet/spectacol: 10 lei
Pret bilet/seara: 20 lei
Biletele se pun in vanzare incepand cu ora 18.00 la WASP.
Rezervari se pot face la adresa [email protected]

Seara double-bill - Andreea Novac „Pretend we make you happy“ si Valentina de Piante Niculae „The thing doesn’t touch me“ – in cadrul programului „Draga Spectatorule“ realizat de CNDB in parteneriat cu WASP