Mi 09.02.2011    07:00

preview >> miercuri, 9 februarie, ora 19.00, Sala Rondă

Piesa “preview” a avut premiera la sfîrşitul anului 2006 la Bucureşti. De atunci a fost prezentată în România, Germania, Austria, Croaţia, Cehia şi USA. "preview" a fost recent prezentată la NY iar în aprilie 2009 a fost invitată la Utrecht, Olanda, în cadrul secţiunii Dialog a Festivalului Springdance. În 2007 spectacolul “preview” a fost desemnat “cea mai importantă producţie a stagiunii 2006-2007” de către criticul austriac Helmut Ploebst, în revista de specialitate Ballettanz International.

< Cît despre Pelmuş, acesta a venit cu o piesă coregrafică jucată în mare parte în plin întuneric. "preview" se adresează în primul rînd ierarhiei simţurilor. Astăzi, în lumea dansului se vorbeşte mult, chiar şi protagoniştii conceptualismului vorbesc, despre vizibilitate. Pelmuş însă stinge lumina, iar urechea preia, ca instanţă ierarhică subordonată, funcţia ochiului. Se aude cum vocea unui tînăr descrie cu precizie cum se aşează pe fotoliul de pe scenă, pe care spectatorii apucaseră să-l vadă cînd au intrat în sală. Ne vorbeşte despre „pierderea” corpului, despre definiţii enciclopedice ale mişcării şi despre cum este citit spectacolul lui în Est şi Vest. Ne aflăm într-o cameră obscură a performance-ului, în care prezenţa este anunţată prin invizibilitate, în care dansul este transmis prin sunet. Pelmuş nu închide lumina doar asupra corpului, ci şi asupra scenei. Figura sa e pusă în scenă prin voce, iar prin sunete şi prin textul descriptiv activează ca închipuire acustică a acţiunii performative.>
“Concepte bucureştene” de Helmut Ploebst, articol apărut pe www.corpusweb.net

Manuel Pelmuş este unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai dansului contemporan românesc în contextul internaţional. A studiat dansul la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” şi la Şcoala Operei din Hamburg. Din 1998 începe să lucreze la propriile proiecte coregrafice, care au fost prezentate, la nivel internaţional, în diferite festivaluri şi teatre precum: Tanz im August Berlin, TanzQuartier-Wien, De Singel Antwerp, Judson Church New York, etc. A colaborat în ultimii ani, în diferite contexte, cu coregrafi ca: Isabelle Schad, Thomas Lehmen, Mart Kangro, Brynjar Bandlien, Bruno Pocheron şi Frederic Gies. Ultimele sale producţii “Outcome”, “Punct Fix”, “Still Lives” (de Schad, Pocheron, Gies si Pelmuş) şi “preview” au fost prezentate în festivaluri şi teatre prestigioase din Europa şi Statele Unite.


Preţ bilete: 10 lei