Sâ 29.06.2013    08:00

preview

Întors pentru scurta vreme în țară (ultimele luni le-a petrecut la Veneția unde, împreună cu Alexandra Pirici, reprezintă - în cadrul Bienalei de Arta - Romania, cu lucrarea „O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia“. “De la The Guardian pînă la New York Times sau Frieze, presa a inclus pavilionul României printre highlight-urile de anul acesta. Şi bine a făcut, pentru că „Retrospectiva imaterială“ este unul dintre cele mai entuziasmante proiecte artistice pe care le-am văzut în ultimii ani. Ludic, inteligent, provocator, radical, punînd sub semnul întrebării muzeificarea artei, transformînd inventarul obiectiv în privire subiectivă, aducîndu-ne aminte că arta nu stă închisă în obiectul artistic, ci trece în minţile şi corpurile noastre, lăsînd urme, luînd forma structurilor noastre mentale, afectîndu-le şi modificîndu-le substanţa.” Luiza Vasiliu, Dilema Veche) Manuel Pelmuș prezintă la CNDB piesa “preview” – “o piesă coregrafică jucată în mare parte în plin intuneric. (….) Pelmuș stinge lumina, iar urechea preia, ca instanță ierarhică subordonată, funcția ochiului. Se aude cum vocea unui tînăr descrie cu precizie cum se așează pe fotoliul de pe scenă, pe care spectatorii apucaseră să-l vădă cînd au intrat în sală. Ne vorbește despre "pierderea" corpului, despre definiții enciclopedice ale mișcării și despre cum este citit spectacolul lui în Est și Vest. Ne aflăm într-o cameră obscură a performance-ului, în care prezența este anunțată prin invizibilitate, în care dansul este transmis prin sunet.”
"Concepte bucureștene" de Helmut Ploebst, articol aparut pe www.corpusweb.net

“preview” a fost prezentat în peste zece țări din Europa, America și Asia

Manuel Pelmuş este unul dintre cele mai reprezentative nume româneşti pe scena internaţională a dansului contemporan. Producţiile sale au fost prezentate în teatre şi festivaluri de renume precum Tanz Im August din Berlin, TanzQuartier din Viena, deSingel din Anvers şi Judson Church din New York. Spectacolul său „preview” a fost desemnat cea mai importantă producţie a stagiunii 2007-2008 de către criticul Helmut Ploebst, în revista de specialitate Ballettanz International. În anul 2000, Manuel Pelmuş a înfiinţat împreună cu Brynjar Bandlien compania Bandlien/Pelmuş, iar în 2011 a fondat la Bucureşti, împreună cu coregrafii Farid Fairuz şi Brynjar Bandlien, Căminul Cultural.
Premiul „Berlin Art Prize”, acordat de Academia de Arte berlineză şi de către oraşul Berlin,
a fost astfel justificat „Proiectele în care este implicat Manuel Pelmuş sînt modalităţi surprinzătoare şi sofisticate de a se adresa publicului. Ele reprezintă reacţii rebele faţă de spectacolele călduţe şi lipsite de atitudine care servesc pieţei internaţionale de artă şi sînt manevre de subminare într-o cultură dominată de conservatorism. Sînt independente, incomode şi inteligente.”


Preț bilet: 20 lei
Biletele se achiziționează cu o oră înainte de începerea spectacolului.
Sala Stere Popescu se află pe B-dul Mărășești 80 - 82.
Rezervări se pot face la adresa [email protected]