Jo 12.05.2016    19:30    hartă

Nu toți sunt eroi -

de/cu: Cristina Lilienfeld şi Smaranda Găbudeanu
Sunet & live electronics: Marian Cîtu
Light design: Alexandru Bibere
Durata: 50’
Producător: PETEC ( Asociaţia Pentru Teatru şi Carte) Co-Producător: Colectiv A
Mulţumiri:
Bibliotecii Naţionale a României şi Centrului Naţional al Dansului,
Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (Silviu Moldovan, George Vişan) pentru sprijin în documentare
Radio Europa Liberă, Centrul de Studii în Istorie Contemporană (Alin Mureşan) pentru material audio.

“Spectacolul se articuleaza pe o zonă de tensiune şi dialog cu bunicii dispăruţi în care se întretaie interpretările cele mai personale cu imagini marcante din inconştientul colectiv. Este zona în care ne găsim propriile raspunsuri legate de lupta pentru libertatea de exprimare şi rezistenţă în contexte de cenzură şi teroare politică, încă foarte prezente sub alte forme şi în contemporaneitate.
Dincolo de a spune istoriile bunicilor nostri cu aspectele lor eroice si banale, povesti despre lupta si supravietuire, „Nu toti sunt eroi” este despre un proces de integrare a unui trecut, proces care are loc în faţa publicului. Lucram cu ideea de intregire la nivel personal care provoaca publicul spre chestionarea propriilor „radacini”, a propriei stabilitati si hrane emotionale.” Cristina Lilienfeld si Smaranda Gabudeanu

„În acest moment, când se vorbeşte atât de mult de ruptura dintre generaţii, aceste două artiste s-au aplecat asupra istoriei bunicilor lor, unul evreu, iar celălalt legionar, cu suferinţele lor, în conjuncturi istorice dure, pe care nepoatele au căutat să le înţeleagă şi să le exprime. Nu le-a fost uşor, au mărturist după spectacol, dar au reuşit şi, chiar dacă reuşita lor este doar o picătură într-un ocean de ură şi intoleranţă, este totuşi o reuşită. Deci e posibil, oricât ar fi de greu.”
Liana Tugearu critic.

“Dincolo de transmiterea acestui mesaj fără echivoc, spectacolul Nu toţi sunt eroi indică o posibilitate de rezistenţă, dacă nu de salvare din acest carusel al scrierii istorice. Cheia vine spre noi de la începutul spectacolului, din îmbrăţisarea care uneşte într-o singură identitate cele două drumuri, cele două biografii care se vor desface din această rudenie întru dorinţa de a trăi netrăitul, de a înscena cu fidelitate ce nu a fost experimentat direct de cel care propune un exerciţiu de maximă sinceritate.”
Gina Şerbănescu critic

“Nu toti sunt eroi” a avut avanpremiera in festivalul Temps d’Images, in noiembrie 2014 si apoi premiera in 2015 la Centrul National al Dansului Bucuresti in festivalul LIKECNDB. A fost prezentat apoi in Noaptea Alba a Galeriilor tot la CNDB si in luna septembrie ca facand parte din stagiune. In februarie 2016 s-au prezentat fragmente din spectacol in cadrul Round Table care a avut loc la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Cristina Lilienfeld este un coregraf care încercă să scoată în evidență partea de autenticitate din fiecare om și situație cu care intră în contact. Cristina a studiat coregrafia și psihologia căutând punctul în care cele două discipline se întâlnesc.
Smaranda Găbudeanu este actriţă, performer şi păpuşar. Preocupările sale actuale se îndreaptă spre provocarea unor experienţe autentice şi integrarea vieţii personale în creaţia artistică.