Du 09.09.2018    18:30    hartă

IRIS - Johanna Nuutinen (BIDFF)

IRIS

performance, 55’, FI

prezentat de Bucharest International Dance Film Festival

Coregraf | Johanna Nuutinen

Scenariu film | Johanna Nuutinen, Jukka Rajala-Granstubb

Director de imagine | Jukka Rajala-Granstubb

Performeri pe scenă | Nathalie Ruiz, Yvan Auzely

Compozitori | Tuomas Norvio, Tapani Rinne

Light Designer | Joonas Tikkanen

Designer Costume | Minttu Vesala

 

Pornind de la 17 interviuri cu persoane la vârsta de 80-90 de ani, spectacolul se întreabă despre ce anume am vrea să vorbim atunci când sfârșitul se apropie. Ce ne amintim cel mai mult? Ce poate să ne spună o persoană cu atât de multă experiență, dacă ne oprim și ascultăm? Fiecare dintre cele 17 persoane intervievate este un erou, care ne dezvăluie din înțelepciunea lui. Interviurile sunt baza a 5 povești suprarealiste, care compun o călătorie la granița dintre spațiul sensibil al scenei și peisajele sălbatice din film.

Prezentat în premieră în România, IRIS aduce pe scena Centrului Național al Dansului București, doi dansatori care au colaborat cu renumite companii internaționale precum Cullberg Ballet, Martha Graham și Mats Ek Company, în coregrafia uneia dintre coregrafele emergente ale Finlandei - Johanna Nuutinen.

Spectacolul multidisciplinar explorează teme precum puterea, dorința și supraviețuirea prin dans, film și fotografie. IRIS vine cu o propunere inedită pentru public, prin sincronizarea a cinci filme de dans cu performance-ul celor doi dansatori.

Trailer: https://vimeo.com/253382759

Johanna Nuutinen (FI)

Johanna Nuutinen, dansatoare și coregrafă. Ca membră a Baletului Național din Finlanda și-a început cariera de succes alături de companie, dansând în lucrări de Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger, Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo și Jorma Uotinen, printre alții. În paralel, și-a creat propriile producții de scenă și film. În 2013, Johanna a creat un scurt film de dans, ME – The Story of a Performance, în colaborare cu regizorii Jopsu și Timo Ramu (MUSUTA Ltd.). Până acum, filmul a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internaționale de film de dans și design. Producția ei solo HATCHED devine un succes internațional, după ce a avut premiera la Hong Kong și a continuat cu turnee în Rusia și Finlanda. În 2017 a revenit cu două noi premiere - IRIS și ROOMS, prezentate în turneu internațional în Europa și Asia.

“Identitatea, metamorfoza și aspectul durațional al unui performance sunt direcții pe care le explorez adesea. Mă interesează colaborările multidisciplinare și îmi place să mixez dansul, arta vizuală, filmul și fotografia ca să pot crea lumi multidimensionale. Prin lucrările mele îmi doresc să ofer o călătorie viscerală care să-ți trezească emoțiile și empatia chinestezică, determinându-te să vezi un subiect cunoscut într-o altă lumină.”
Johanna Nuutinen

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect al Asociației Tangaj Dance, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Consulatului Onorific al Republicii Islanda la București, British Council și Institutului Balassi. Gazdele și partenerii proiectului sunt Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, DESCHIS Atelier, DESCHIS Gastrobar și Qreator.

Informații suplimentare:
http://www.bidff.ro/
Facebook:
https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/