Jo 02.06.2011    07:00

Iluzionistele >> joi, 2 iunie, ora 19.00, Teatrul Maghiar de Stat Cluj

"Noi locuim departe de aceste locuri cochete, într-un castel, la întretăierea drumului de vest cu cel de sus-est, acolo sus, mai în stînga pe hartă, pe Tărîmul de Nord cu accente citadine, acolo unde stelele căzătoare se numără cu aplomb şi maniere alese.
Avem un program foarte exact pe care îl respectăm ca pe ochii din cap: tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm…
Periodic, frunzărim neglijent broşurici pline cu litere lipsă, ne facem manichiura cu iod, dăm de mîncare la plozi, ne rotim în direcţia acelor de ceasornic, ne uităm cuviincioase la televizor….totul pentru igiena mentală.
La prînz, la somnul de frumuseţe, mai aţipim puţin pe prichici, apoi ne trezim despletite, urcăm încălţate pe laviţă, ne înviorăm cu o limonadă şi o cafea neagră, o sorbim nemilos şi aşteptăm să ne plouă în gură.
La cină gătim următoarele: într-o oală de dimensiuni reduse, punem puţin cîte puţin, apoi amestecăm, după gust, cinci viermi intestinali cu apă clocotită, presărăm atent nişte bobiţe de splinuţă aromată, foarte bine uscăte, nişte sare, piper şi ciocolată, după gust şi apoi doi ochi larg deschişi…cam atît de deschişi…
vînturăm apa cu ulei şi parfum… lăsăm la dospit pînă se face o pojghiţă groasă;
înfăşurăm aluatul într-o broboadă cu motive ungureşti,
ne trec toate apele,
scuipăm de trei ori în sîn,
ne înfigem zdravăn cu dinţii în pardoseală,
îl înşfăcăm pe cel mic,
îl scrutăm cu privirea şi-l aruncăm de trei ori în aer,
îl trecem prin făină,
îl batem bine cu făcăleţul şi gata masa.
La siestă, un vultur neînfricat, cu puseuri de romantism, ne salvează din ghearele plantelor carnivore.
De cele mai multe ori ni se sfîşie rochiţele înflorate…vai pardon… ne urcăm pedant în şaua lui, îi dăm bineţe ….el ne face neaoş cu ochiul şi ne trece dincolo. Acolo, un alai domnesc de joasă speţă, se adună gretoşi în fiecare dimineaţă să ne vadă cum ronţăim arahide.”
Mădălina Dan

„Piesa Mădălinei Dan propune “crearea unei iluzii magice” întâi ca temă de tratat, apoi ca eveniment intrinsec.
Iluzia presupune suspendarea raţionalului şi apelul treptat la senzaţii şi emoţii. (...)
Ba mai mult, “iluzia” Mădălinei Dan se va ţine cât mai departe de orice bănuială de verosimilitate, propunând spectatorilor o experienţă cu totul specială, maxim imersivă, prin conectarea la nici mai mult, nici mai puţin decât ritmuri şi intensităţi, fie ele sonore, muzicale, vizuale, estetice de-a dreptul, verbale sau vag semantice. Şi toate la un loc alcătuind o sublimă (şi extrem de fragilă) compoziţie, unde palierul vizual şi cel sonor nu coexistă, ci se combină, o compoziţie din coincidenţa a patru ritmuri (patru dansatoare), fiecare fiind format din secvenţe de mişcare/ din culori/ sunete/ cântece/ propoziţii şi, eventual, flash-uri de stări sau emoţii de un anumit tip etc.”

Adriana Gheorghe, Cotidianul


Mădălina Dan este absolventă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti şi a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti – secţia coregrafie. Are un master în play-writing (scriere dramatică) la U.N.A.T.C. Bucureşti.
Din 1998 până în 2003 este membră a companiei de dans “Oleg Danovski” din Constanţa. În 2008 participă la programul de burse pentru dans contemporan “DanceWeb Scholarship” - Viena. Colaborează cu coregrafii: Cosmin Manolescu , Vava Ştefănescu, Gigi Căciuleanu, Sergiu Anghel , Alexandra Pirici, Lisa Naugle, Christine Bastin, Pierr Wiss şi Jean Guizerix. De-a lungul timpului participă la ateleierele coregrafilor şi profesorilor: Martin Sonderkamp, Lin Snelling, Andrew Harwood, Lisa Race, Keith Hennessy, Judith Grodowitz, Libby Farr, Rasmus Olme, Olive Bieringa, Ko Murobushi, Paolo Enrique, Margarida Bettencourt, Laura Simi, Damiano Foa, Donna Uchizona, Christine Bastin, Ivan Wolf, Milli Biterli, Mark Tompkins, Lisa Naugle, Florin Fieroiu, Simona Noja, Judith Turros, Daniel Meja, Erwin Kecsek şi Wilfride Piollet.
Creaţii proprii: Just like a woman, Need for speed, Dedublarea, prezentat la Springdance Festival şi Tanzquartier Viena în 2009, Iluzionistele, spectacol produs de Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti, Beginning, Middle, End în colaborare cu Andrea Bozic (Croaţia/Olanda) şi Michael Pinchbeck (Marea Britanie), spectacol care a avut premiera la Springdance Festival - Utrecht 2009.


Spectacolul are loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Detalii pe site-ul teatrului: http://www.huntheater.ro/