Vi 19.10.2012    07:00

GUSTAVIA

La baza acestui proiect, o intalnire: aceea dintre Mathilde Monnier si La Ribot, doua femei, doua artiste cu parcursuri foarte diferite (una venind din dans, cealalta din performing arts), dar animate deopotriva de aceleasi preocupari privind devenirea artei si mai exact, a reprezentarii.

Spectacolul ce a rezultat de aici – Gustavia, acest nume feminin, dar mai ales un fals nume de scena – este un duo coregrafic conceput ca un solo pe doua voci, ce se sprijina pe universul burlescului clasic. Tehnici ale rasturnarii de situatie, ale loviturii si eschivei; consum gratuit al corpului, repetitie, accidente; derive, nelinisti, catastrofe si bucurii ale legaturilor artei contemporane cu viata.

Gustavia se inrudeste cu cabaretul contemporan, sic si dement, si cu spectacolele de variété mondene si retro, dar sfarseste prin a exploda intr-o diatriba feroce impotriva cliseelor feminine.

Un spectacol amuzant, dar de o fragilitate burlesca, un du-te/vino intre tragedie si comedie, intre plans si ras. (Midi-Loisir)

creatie festival montpellier danse 08
de si cu mathilde monnier & la ribot
lumini éric wurtz
realizare sonora olivier renouf
colaborare scenica annie tolleter
extrase muzicale mouse on mars, square pusher, cristian vogel, mathiew ship, olivier renouf

co-productie
festival montpellier danse 2008 . centre pompidou - les spectacles vivants / festival d'automne / théatre de la ville – paris . centre de développement chorégraphique – toulouse / midi-pyrénées . culturgest lisbonne . la comédie de genève . mercat de les flors – barcelone . la ribot genève . centre chorégraphique national de montpellier languedoc-roussillon