Vi 04.06.2010    09:00

Follow that summer >> vineri, 4 iunie, ora 20.00, Sala Rondă

O încercare de a reconstrui senzaţiile şi impresiile caracteristice verii, cînd căldura soarelui, răcoarea umbrei şi contactul cu natura se îmbină cu plăcerea de a te cufunda în activităţi leneşe pe cît de nefolositoare, pe atît de lipsite de sens şi nemotivate. Asociem vara cu tinereţea şi memoria, ceva ce vine şi apoi ne este luat, lăsînd în urmă rămăşiţe şi o savoare dulce amestecată cu senzaţia de pierdere.

La începutul proiectului am cercetat aspecte ale bolii Alzheimer. Pierderea memoriei înseamnă şi pierderea istoriei, a identităţii, iar în final a sinelui, ca şi cum te-ai stinge dinăuntru spre afară. Memoria schimbă realitatea trecutului, dar în cazul bolii Alzheimer o schimbă şi pe cea a prezentului. „Follow That Summer” este o piesă despre imposibilitatea împărtăşirii prezentului ca pe o singură realitate obiectivă.

Fost jurnalist şi critic, Rui Catalao (n. 1971, Portugalia) a lucrat cu coregrafii João Fiadeiro, Miguel Pereira, Manuel Pelmuş, Brynjar Bandlien, Mădălina Dan, a scris scenarii de film pentru regizorii João Pedro Rodrigues (To Die Like a Man) şi Jorge Cramez (The Golden Helmet), a jucat în filmul "The face you deserve" de Miguel Gomes. În 2003 a creat conceptul "live movie" realizând patru piese, ultima dintre ele, "Atât de fragedă", având premiera la CNDB, cu interpreţi români. Stabilit în Bucureşti între 2007 şi 2009, performează alături de Mihaela Dancs în "Coada şoricelului", cu care concepe şi "Follow that Summer", colaborează la "First Steps" (Carmen Coţofană / Dancs). Întors în Portugalia lucrează cu Ana Borralho-Joao Galante / "Untitled - still life" şi finalizează primul său solo, "Inside words", dezvoltând material testat şi prezentat în "Miercurea lejeră" (program conceput de Maria Baroncea şi Edi Gabia - CNDB).

Mihaela Dancs (n.1974) a terminat Facultatea de Stomatologie din Bucureşti. Din 2004 participă la ateliere de dans contemporan si colaborează cu coregrafii: Pascal Allio, Allyson Green, Cătălina Gubandru, Andreea Căpitănecu, Florin Flueraş, Maria Baroncea şi Eduard Gabia, Bernard Baumgarten, Vava Ştefănescu, Mădălina Dan. Creează: "Reprogramare" (2006), "Coada şoricelului" (2007) & "Follow That Summer" (2009) - împreună cu Rui Catalao, "First Steps" (2009) împreună cu Carmen Coţofană, "Lulu's Room" (2009).