Jo 17.06.2010    09:00

Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic*) >> joi, 17 iunie, ora 20.00, Sala Rondă

Cele cinci spirite invocate:


Sybilla >> Maria Baroncea

Cu puțin timp înaintea erei noastre trăia într-o peșteră vestita Sybilla, prezicătoarea lui Apollo, care își scria viziunile pe frunze de stejar după ieșirea din transă. O parte dintre acestea au fost colecționate și păstrate în ceea ce reprezenta templul lui Jupiter. După una dintre viziuni, prezicătoarea a anunțat că viața pe Pămînt va avea 9 perioade a câte 800 de ani. Conform acesteia, omenirea tocmai traversează ultima perioadă. Pe lângă asta, ea a mai prevăzut ascensiunea Impăratului Constantin și nașterea lui Isus cu 20 de ani înainte, ceea ce i-a îndreptățit pe mulți să o considere o precursoare a creștinismului. A murit electrocutată de un cablu electric, nu înainte de a prezice renovarea Teatrului Național din București.


Mama Shipton >> Alexandra Pirici

O altă prezicătoare care a trăit în Anglia la începutul anilor 1500, denumită mama Shipton, despre care se spune că ar fi fost jumătate umană și jumătate ființă supranaturală, vine să susțină prezicerile altor oracole, adăugând chiar unele noi. Aceasta a anticipat corect moartea lui Henric al VIII-lea, domnia reginei Victoria, marea ciumă sau ororile celor două războaie mondiale. Francis Ford Coppola i-a atribuit un rol principal într-unul din filmele sale. A anticipat și apocalipsa, când conform viziunilor acesteia jumătate din populația planetei va pieri în timpul unui spectacol de “dans contemporan”.


Carmen Harra >> Carmen Coțofană
Fostă componentă şi fondatoare a grupului Trio Expres, Carmen Harra a plecat din ţară cu mult înainte de 1989, iniţial ca să-şi viziteze sora din Suedia. De acolo a plecat în Statele Unite. Acum are cetăţenie americană şi un cabinet de psihoterapie pe 5th Avenue, în New York. Este prietenă cu vedetele box-office-ului american, de la Brad Pitt la Jeniffer Lopez, are trecere la Hillary Clinton şi pledează cauza românilor la Casa Albă. În România, Harra îşi refuză titlurile de clarvăzătoare, ghicitoare sau chiar vrăjitoare. Spune despre sine că este o vizionară, care „simte“ viitorul apropiat al omenirii într-o lumină mai puţin favorabilă.


Vanga Dimitrovna >> Mădălina Dan
La zece ani de la moartea sa, faimoasa prezicătoare oarbă Vanga Dimitrova nu a fost încă redată pământului, rămăşiţele pământeşti ale acesteia fiind încă ascunse. Vanga a murit la vârsta de 85 de ani, iar ziua morţii şi-a prezis-o singură cu mulţi ani înainte de producerea evenimentului. Prezicerile sale continuă să atragă atenţia la fel de mult ca şi cele ale lui Nostradamus. Există o întreagă listă cu preziceri de importanţă crucială pentru istoria lumii făcute de Vanga, ce au pus în încurcătură minţi raţionale şi luminate. Cu o jumătate de an înaintea morţii lui Stalin, femeia a prezis ziua şi condiţiile în care acesta va pieri, fiind arestată şi întemniţată. A fost eliberată din închisoare abia după moartea sângerosului dictator de la Kremlin. Vanga ştia dinainte de invazia trupelor sovietice în Praga revoltată, în 1968, și de venirea minerilor la București în 1990.


Mi-Fei >> Iuliana Stoianescu
Născută din părinți emigranți chinezi in Queens, New York, Mi-Fei s-a mutat în Colentina, București. S-a inițiat în magia binefăcătoare și este atrasă de un mix eclectic de hobby-uri. Persoanele cărora li se întîmplă lucruri inexplicabile își găsesc întotdeauna claritatea apelînd la Mi-Fei. Cele părăsite de noroc, persoanele care doresc să întoarcă persoana iubită, persoanele cu boli fără leac (alcoolismul, impotența, depresia, frica, stări de amețeală și mai ales confuzie permanentă), persoanele care doresc amulete purtătoare de noroc și apăratoare de rău, sunt sfătuite să apeleze cu toată încrederea la unica Mi-Fei.*Sistemul limbic este format din totalitatea structurilor cerebrale situate în regiunea mediană și profundă a creierului, jucînd un rol major în memorie și emoții, precum și în elaborarea comportamentelor. Sistemul limbic este elementul esențial care pune în acord cortexul cu formațiunile cerebrale mai vechi. Acest creier limbic răspunde de afectivitate și memorie. Formațiunile lui nervoase nu sînt incluse în cortex. Funcția sa esențială este de a menține adaptarea la mediul social. Empatia, relațiile interpersonale, convingerile, credințele, impulsul de atac și de apărare, sentimentul de securitate sau insecuritate sunt coordonate de sistemul limbic, nu de cortex. De aceea emoțiile nu pot fi coordonate de rațiune, aceasta putându-le cel mult controla pe primele. Sistemul limbic are o anumită autonomie în raport cu creierul. O emoție aparent intensă provoacă o reacție a sistemului limbic și blochează orice reactivitate a zonelor corticale. Sistemul limbic are rol selectiv, fiind un fel de filtru care asigură o selecție după criteriul plăcerii, motivației, interesului, reușitei. Informațiile apreciate ca interesante, trec mai întâi prin el. Sistemul limbic stimulează zonele cortexului la care se referă informația pozitivă (în cazul uneia negative, sub raport afectiv, informațiile ne mai ajungând la creier, fiind oprite de sistemul limbic). S-a probat că omul reacționează înainte de a vorbi și de a gândi. De asemenea informația nonverbală apare mult mai înainte de cea verbală, comunicarea nonverbală răspunzând (de cele mai multe ori, înainte de comunicarea verbală) la stimuli. Comunicarea sistem limbic - cortex este unilaterală deci. Sistemul limbic are un rol important și în constituirea memoriei de lungă durată. Persoana înregistrează astfel caracterul plăcut sau neplăcut al stimulilor, pe viitor neevitând stimulii plăcuți, dar ocolindu-i pe cei neplăcuți. Astfel sistemul limbic stocând toate amintirile, este resposabil de dobândirea experienței. De asemenea sistemul limbic are și un rol cognitiv care constă în producerea de imagini și în utilizarea lor. Astfel sistemul limbic este sediul afectivității, memoriei de lungă durată și al imaginației. Sistemul limbic este impenetrabil la orice logică rațională.