Jo 15.10.2009    09:00

Both Sitting Duet >> Jonathan Burrows & Matteo Fargion, joi 15 octombrie, ora 21.00, Sala Rondă

Colaborarea dintre coregraful Jonathan Burrows şi compozitorul Matteo Fargion a dus la crearea unei trilogii care, în ultimii ani a devenit subiectul cel mai des menţionat pe plan internaţional cu privire la dansul britanic. Începând cu 2002, cei doi artişti au prezentat 170 de reprezentaţii în 37 de ţări, iar în 2004 au câştigat New York Dance and Performance "Bessie" Award. Această creaţie este o investigare subtilă a modului în care este percepută relaţia dintre dans şi muzică, dar şi a concomitent graniţelor fragile şi flexibile dintre cele două lumi. Este o meditaţie formală, dar plină de umor asupra naturii comunicării şi a relaţiei, pe de o parte dintre cei doi performeri, pe de altă parte a celor doi artişti cu publicul lor.

Jonathan Burrows
(Marea Britanie) şi-a început cariera ca solist al Royal Ballet în Londra, dar în 1988 a format Jonathan Burrows Group pentru a-şi prezenta propriile creaţii. De atunci a colaborat cu regizorul Jan Ritsema, compozitorul Matteo Fargion, dansatoarea Sylvie Guillem, regizorul de film Adam Robert şi William Forsythe’s Ballet Frankfurt. În 2008 a fost regizor asociat al lui Peter Handke în realizarea spectacolului The Hour We Knew Nothing of Each Other, pentru Teatrul Naţional din Londra. Între 1992- 2002 a fost artist asociat al Kunstencentrum Vooruit în Gent, Belgia, iar între 1998-1999 artist în rezidență la South Bank Centre, Londra. În 2002 Jonathan Burrows a primit premiul Foundation for Contemporary Performance Arts New York, în semn de recunoaştere a contribuţiilor sale neîntrerupte aduse dansului contemporan. Jonathan este profesor invitat al facultății P.A.R.T.S., condusă de Anne Teresa de Keersmaeker în Bruxelles, şi profesor invitat al Department of Drama and Theatre-Royal Holloway, University Of London.

Matteo Fargion (Italia) a studiat compoziţia la University of Natal, Africa de Sud, şi ulterior în Londra. L-a cunoscut pe Jonathan Burrows în 1988 şi de atunci a realizat muzica pentru multe dintre lucrările acestuia. Matteo scrie muzică şi pentru teatru, incluzând un oratoriu (Das Kontingent) produs şi prezentat la Schaubühne Berlin şi TAT Frankfurt, un concert de operă (Le Bellezze d’Hortensia) la Theaterhaus în Stuttgart, coloana sonoră pentru numeroase producţii la Residenz Theater Munich. În 2004 a creat muzica pentru producţia lui Thomas Ostermeier The Girl on the Sofa (de Jon Fosse), spectacol premiat la Edinburgh International Festival. În 2005 a colaborat şi performat în spectacolul coregrafei Lynda Gaudreau Document 4 în Gent, Belgium. Piesa sa Duets, scrisă în colaborare cu Kevin Volans, este produsă de Black Box Records. Matteo conduce workshop-uri de compoziţie la PARTS, şcoala condusă de Anne Teresa De Keersmaeker în Bruxelles.