Mi 18.05.2011    07:00

18 mai ::: MOVING DIALOGUE ROMÂNIA >> de la ora 19.00, Atelierul de Producţie, Bucureşti

Levi Gonzalez - “Intimacy”

“Există dansatori care dansează. Există dansatori care, orice ar face, sunt în mod vizibil profund umani; ne captivează orice ar face. Levi Gonzalez este unul dintre aceştia.” --Eva Yaa Asantewaa, Infinitebody Blog

După prezentarea primului meu performance de o seară în martie 2007, am reflectat la cum aleg să particip în cadrul propriului meu proces creativ şi cum acest proces este legat de felul în care abordez instituţiile ce sprijină creaţiile de dans. În această privinţă, în ultimii patru ani am căutat în primul rând oportunităţi de cercetare mai degrabă decât de producţie. Performance-ul din 2007 (Clusterfuck) mi s-a părut atât de preocupat de a fi considerat un eveniment de succes, încât am simţit că am fost abătut de la întrebările esenţiale precum de ce creez în primul rând. De atunci, am participat la diverse practici care pot exista independent de modelele de producţie şi m-am gândit la diverse strategii şi posibilităţi de a aborda producţia.

Solo-ul Intimacy este prima încercare de a mă dedica, cu adevărat, producţiei şi ducerii la bun sfârşit a ideilor de mai sus. Am simţit că este momentul să fac ceva mai mult decât un “work in progress” şi să cresc mizele procesului creativ. Am idei foarte clare despre ce e important pentru mine în dans şi performance, dar m-am luptat cu actualizarea acestor idei. Pe măsură ce mi-am angrenat mai activ interesele şi practicile, am descoperit relaţia personală pe care o am cu performance-ul şi coregrafia. Această lucrare este o explorare directă a acelei dorinţe şi un efort de a avea încredere că întrebările pe care mi le pun în studioul de lucru pot fi transpuse în creaţia finală.

“Intimacy” încearcă să aducă procesul creativ în momentul live al performance-ului. Constituind materialul pentru solo, am acordat prioritate instictului faţă de concept, încurajând sensibilitatea pentru ceea ce rezonează cu mine la nivel visceral. Explorând idiosincraziile propriilor interese legate de mişcare şi performance, am construit o structură care expune relaţia mea personală cu forma. Adesea încadrând acţiunea în limbaj, am stabilit o legătură directă cu spectatorul care rezistă metaforei, lăsând totodată loc pentru imaginaţie. În cele din urmă, solo-ul examinează intimitatea relaţiei dintre performer şi public şi cum poate fi valorificată această experienţă comună. Solo-ul a fost dezvoltat în colaborare cu dramaturgul Susan Mar Landau.
Levi Gonzalez

STATEMENT
“Creaţiile mele încearcă să facă dansul şi performance-ul relevante pentru contemporaneitate. Scopul meu nu sunt măiestria sau virtuozitatea ca formă, ci o examinare şi explorare a felului în care corpul şi mişcarea pot produce semnificaţii atât la nivel personal cât şi la nivelul mai larg al culturii. Încerc să angrenez în mod activ percepţiile publicului, acţionând subversiv asupra contextului tradiţional al performance-ului. Trăim într-o cultură dominată de imaginea destinată unui consum rapid şi imediat. Cum poate un performance live să creeze spaţiu pentru un simţ al atenţiei şi participării diferit şi mai expansiv? Mă interesează intimitatea percepţiei subtile, felul în care o experienţă poate fi încărcată dincolo de nivelul vizual, metaforic, senzaţional… Pe scurt, să extind noţiunea de percepţie. Această explorare este dublată de o explorare riguroasă a corpului – containerul prin care percepem lumea – şi felul în care acesta se schimbă permanent şi complică presupunerile noastre în legătură cu cunoaşterea şi cu experienţa. Dacă forma şi conţinutul sunt inextricabil legate, cum putem modifica forma pentru a face vizibil ceea ce e fizic, marginal, la limită, ceea ce este uitat, neexprimat, neaşteptat?
Conceptul de “prezenţă” a fost intens dezbătut în teoria recentă a dansului. Într-o societate obişnuită cu spectacolele grandioase, marketing-ul sofisticat şi asaltul tehnologiei, este interesant de studiat ce înseamnă să iei loc alături de alţi oameni într-o cameră şi să împărtăşiţi o experienţă comună cu performeri care vi se adresează în primul rând prin corp. Mai puţin adaptabil la sistemul capitalist, dansul are statutul special de mediu unde nimic nu se vinde, ci este o experienţă. Ceea ce mă fascinează este puterea fluidă a acestei experienţe..”
Levi Gonzalez

Levi Gonzalez este un coregraf şi performer care trăieşte în Brooklyn, New York. Creaţiile sale şi colaborările cu luciana achugar au fost prezentate în diverse spaţii din New York, inclusiv Movement Research, Dixon Place, Dance Theater Workshop, The Kitchen şi Danspace Project de la St. Mark’s Church. A performat alături de Donna Uchizono Company şi John Jasperse Company, precum şi împreună cu Juliette Mapp, ChameckiLerner, Jeremy Nelson, Dennis O’Connor şi Michael Laub’s Remote Control Productions. A fost artist în rezidenţă la Movement Research în 2003-2004 şi a făcut parte din Consiliul director. În 2006 a primit o bursă de coregrafie de la New York Foundation for the Arts. Este editor fondator al Critical Correspondence, o publicaţie online a Movement Research. În prezent, este consilier artistic pentru programul de rezidenţe al Dance Theater Workshop Fresh Tracks. Levi a primit numeroase rezidenţe şi burse pentru dezvoltarea creaţiilor sale, incluzând Springdance, BAX Artist in Residency, şi o rezidenţă în Archauz, Danemarca.
Levi predă tehnică şi compoziţie la Movement Research şi alături de Dean Moss în diverse spaţii.


Mihaela Dancs - “Art and Life: ziua 91”
coregrafie: Deborah Hay
adaptare, interpretare: Mihaela Dancs
cu sprijinul: CNDB

What if every cell in my body at once has the potential to look at life and call it art without stopping long enough to describe it? (Deborah Hay).

Art and Life: ziua 91 este adaptarea solo-ului Art and Life in coregrafia Deborah Hay.Toamna trecuta Mihaela Dancs a participat la Solo Performing Commissioning Project (SPCP), o rezidenta de 11 zile in Findhorn, Scotia: Deborah Hay, coregrafa de origine americana ce s-a alaturat in anii '60 grupului de artisti experimentali Judson Dance Theater, ghideaza si antreneaza dansatori in performarea unui solo in coregrafia ei. La finalul acestei perioade participantii semneaza un acord prin care se angajeaza la o practica individuala zilnica de minimum 3 luni a noii piese adaptate de fiecare in parte, inainte de prima prezentare publica a acesteia.
Participarea ei a fost posibila cu sprijinul: Monica Botez, Rui Catalao, Cristian Cirjan, Arina Dobrescu, Lucian Iorga, Tudor Lucaciu, Andrei Rochian, Gabriel Stoicescu/Petrom LPG S.A.
Alte detalii despre SPCP: http://www.deborahhay.com/about.html

Mihaela Dancs, dansator si coregraf independent, a colaborat printre altii cu: Pascal Allio, Allyson Green, Catalina Gubandru, Andreea Capitanescu, Bernard Baumgarten, Florin Flueras, Maria Baroncea & Eduard Gabia, Vava Stefanescu, Robin Dingemans, Madalina Dan. Lucrarile ei includ colaborari cu Rui Catalao (Coada Soricelului, Follow That Summer) si Carmen Cotofana (First Steps), solo-uri (Reprogramare, Lulu's Room), acestea fiind prezentate in teatre, apartamente, poduri, galerii de arta, fabrici, biserici, studiouri de dans din Bucuresti, Cluj, New York, San Diego, Viena, Londra, etc. In 2010 a primit bursa de studii DanceWeb (ImPulsTanz, Viena).


HeJin Jang

STATEMENT
Ca un artist prins intre doua culturi,
Dansez din ceea ce e incomplet, cumva nesigur.
Creez piese si filme care sustin acest «intre».
Dansez ca sa traiesc aici.
A trai aici este a nu trai aici.
A trai aici nu este a trai aici.
A trai aici este a trai nu aici
A trai aici este a trai aici nu.
A supravietui aici este a nu supravietui aici.
A uita acolo este a nu uita acolo.
A lipsi acolo este a nu lipsi acolo.

Creez dansuri pentru uitare.
Dansez pentru ceea ce imi lipseste. Pentru ceea ce nu e impartasit.
Aratand ceea ce nu este ascuns in memorie.
Sau pentru memoria vie a celor ce sunt uitati.
Dansez pentru ceea ce se ascunde intre amintirile noastre.
Dansul meu e o oglinda ce reflecta ceea ce nu a fost inca aratat.
Reflecta imagini nenumite inca.

Nascuta si crescuta in Seul, Corea, HeJin Jang este coregraf, interpreta, profesoara, artista video si scriitoare. Este masteranda a Seoul National University, a University of Michigan si a Hollins University/American Dance Festival.
Jang si-a prezentat lucrarile in New York, Bristol (U.K.), London (U.K.), Viena (Austria), Zurich (Elvetia), Nancy (Franta), Essen (Germania), Montreal (Canada), Seoul (Korea), etc. A colaborat cu artistii Alexandra Beller, Peter Sparling, Robin Wilson, Doug Varone, Tatiana Baganova, Emily Wexler, Helen Simoneau, si Jérôme Bel.
Bursiera a Arts Council Korea, NYFA Mentoring Program for Immigrant Artist; Movement Research, DanceWeb Viena, 2011, a luat parte in SIWIC ensemble, American Dance Festival Faculty, Movement Research Faculty.
www.hejinjangdance.com


Moving Dialogue este realizat cu spriijinul financiar al Institutului Cultural Român şi, parţial, al Trust for Mutual Understanding. Proiectul este iniţiat şi organizat de Institutul Cultural Român din New York, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Fundaţia Gabriela Tudor, Movement Research, Dance Theater Workshop New York şi dedicat Gabrielei Tudor.
cu sprijinul Atelierul de Producţie

Atelierul de Producţie se găseşte pe Splaiul Unirii, la nr. 160