Jo 03.06.2010    09:00

13-15 iunie 1990 - Capete înfierbântate >> joi, 3 iunie, ora 20.00, Studio 2

13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare și performare a istoriei recente, propunând spectatorilor un act de retrocedare a memoriei colective și subiective. Evenimentele din zilele de 13-15 iunie 1990 au marcat o perioadă de disensiuni socio-politice majore, cu efecte în devalorizarea democrației românești, fragil instituite, în polarizarea societății civile și în alterarea spiritului civic.
Proiectul are două dimensiuni: o arhivă vizuală cu interviuri realizate cu cei care au fost implicați în evenimente și un spectacol de teatru documentar.

În cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, există cel puțin două ipoteze asupra adevărului evenimentelor, dacă nu chiar trei, coerente în interior, dar absolut incompatibile între ele. În lipsa unor informații suplimentare, stabilirea unui adevăr istoric, de unde ar decurge identificarea unor vinovați și studierea mecanismelor de funcționare ale sistemului care a produs evenimentele, devine imposibilă.
În acest context, nu ne rămâne decît să ascultăm mărturiile actorilor evenimentelor, să descoperim efectele acestor evenimente asupra lor și asupra întregii societăți românești post-1989, și, urmând sfatul lui George Santayana („Cine nu are memoria istoriei, riscă să o repete”), să rememorăm traumele fizice și psihice pe care cei implicați în aceste evenimente le-au suferit.