Mi 10.02.2010    07:00

Seară de film >> Maguy Marin, miercuri, 10 februarie, ora 19.00, Sala Rondă

Maguy Marin (n. 1951, Toulouse) este o coregrafă franceză de dans contemporan, cunoscută pentru creaţiile sale cu implicaţii politice şi care conţin aproape întotdeauna aspecte de critică socială. Considerată drept un coregraf care s-a reinventat constant, ea nu are un stil-semnătură precum alţi coregrafi renumiţi, ci explorează cu fiecare piesă un vocabular nou. A studiat dansul clasic la Toulouse, Paris, Strasbourg şi Bruxelles şi a făcut parte din companii de balet atât în Franţa cât şi în Belgia – perioadă pe care o consideră esenţială pentru formarea ei.
S-a îndreptat apoi către o versiune franceză a Tanztheater (stil dezvoltat de Pina Bausch în Germania), integrând numeroase elemente de teatru şi de non-dans în coregrafiile sale. A fost comparată în mod eronat cu Pina Bausch din acest punct de vedere, căci pe când Pina Bausch foloseşte imagini realiste pentru a sugera universalul, Maguy Marin transformă genericul şi arhetipalul în specific.
În 1981, piesa May B. (după Beckett) o transformă într-unul dintre cei mai importanţi coregrafi ai Noului dans francez şi devine o creaţie-cheie în istoria coregrafiei. Alături de compania care îi poartă numele, a realizat zeci de creaţii coregrafice de-a lungul anilor, explorând cadrul şi posibilităţile oferite de non-dans: Cendrillon (1985), Coups d'États (1988), Waterzooi (1993), Pour ainsi dire (1999), Les applaudissements ne se mangent pas (2002), Description d'un combat (2009).
Umwelt (denumirea germană pentru “lumea din jur”) porneşte tot de la afinitatea lui Maguy Marin pentru Beckett şi este o reflecţie coregrafică teribilă şi fascinantă în acelaşi timp despre inutilitatea existenţei. Creată în 2004, piesa a primit Bessie Award la New York. Imaginile ce constituie un portret al lumii moderne sunt însoţite de o coloană sonoră brută şi hipnotică creată de Denis Mariotte, un colaborator de durată al lui Maguy Marin.