Sâ 28.11.2009    08:00

SÂMBĂTA SONORĂ >> 28 noiembrie, ora 20.00, Sala Rondă

Depăşind aberaţia şi cacofonia că canonul muzical este masculin, menţionăm totuşi că societatea, toate societăţile istorice (în care trăim vs. utopice/aborigene/...), ţine de patriarhat. Ne cam imaginăm dintr-un punct de vedere masculin... nu există femei, doar imagini de femei, dramatizări ale unor roluri sociale cu istorii lungi. Vreţi operă?

Există atunci o muzică feminină mai „underground”, neoficială, minoră, ocupând doar un colţ din ce credem oficial că este posibil în experienţa umană? Depinde. Problema artistei „outsider” este întreaga problemă cu ce putem face cu acele necategorisite, neînţelese, nepermise, nici-măcar-percepute-conştient experienţe ce nu pot fi spuse pentru că îşi găsesc cu greutate context în arta existentă.

Printr-o programare cu femei ce ştiu în termeni existenţiali ce înseamnă să fii în cultură/muzică Celălalt (the Other / l'Autre), am căutat interpretări ale unor experienţe în termenii unor experimente: prima simfonie a celei mai mari „simfoniste” ever, muzică linguală, scenografie muzicală, schiţe de artă audio, poezie, romane în format performativ pentru voce şi electronice, sunete de sateliţi şi tehnici extinse, transferuri de tehnici cinematografice în câmpul muzical, duete şi trio-uri de improvizatoare, doine.

Sesiunea de ascultare vă propune în încheiere o prezentare de Nina Bordage, libretistă a unei opere în curs şi o discuţie despre colaborarea între textier/compozitor/scenograf (scuzaţi masculinul).http://sambatasonora.blogspot.com/