Vi 16.06.2017    09:30

Sâ 17.06.2017    09:30

Du 18.06.2017    09:30

Lu 19.06.2017    09:30

Ma 20.06.2017    09:30

Mi 21.06.2017    09:30

Jo 22.06.2017    09:30

Workshopuri Contact Bucharest Festival 16-22 iunie 2017

Eveniment international de dans si improvizatie prin miscare care se concentrează pe învățarea, practicarea și aprofundarea Contact Improvisation (CI) organizat de Asociaţia Pentru Teatru şi Carte (PETEC) - o echipă de artişti din domeniile dans, teatru şi arte vizuale.

 

Deschidem si sustinem un spatiu intens de studiu si dezvoltare corporala destinat celor dedicati artelor performative cat si celor pasionati de autocunoastere  prin miscare. Similar cursurilor de formare si perfectionare propunem  un program de clase care au loc in paralel, fiecare participant avand responsabilitatea de a-si alege clasele si profesorii  cu care vrea sa lucreze. Din motive de continuitate si eficienta a procesului de invatare sunt acceptati doar paticipantii care au disponibilitatea de a participa integral la cursurile festivalului.

 

5 profesori care predau in jurul lumii, danseaza si cerceteaza activ aceasta forma de dans vor tine cate 14 ore de clase intensive si un performance la final de eveniment : Adrian Russi (Elevetia), Susanne Martin (Germania), Stephen Batts (Irlanda), Alexandra Soshnicova si Sergey Golovnea (Moldova). De asemenea vor fi prezenti si alti profesori care au acceptat rolul de invitati de oanoare pentru a sustine discutii si laboratoare de miscare: Elisa Ghion (Italia), Alon Klein(Israel) + altii.

 

Detalii program, clase, profesori si inscriere pe site-ul festivalului: http://contactimprovisation.ro/

Inscrierea se face pentru intreg festivalul.

 

Evenimente organizate în cadrul Festivalului Internațional de Contact Improvisation:

Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 19:00 - Jam Session for EveryBODY

Duminică, 18 iunie, de la ora 19:00 - Jam Session - Focused Dance

Joi, 22 iunie, de la ora 19:00 - Teachers Performance

 

prețuri

180 € pana pe 25 Aprilie

210 € dupa 25 Aprilie

 

include:

5 zile de cursuri intensive

spatiu deschis experimentarii

jam-uri si spectacole

masa de pranz in weekend

 

numar limitat de participanti

 

CLASE INTENSIVE SI BIO:

 

Adrian Russi

Meeting – Sharing – Shaping
CI ca arta somatica

 

“Acest curs intensiv va oferi ocazia sa invatati tehnici noi de miscare si abilitati de CI pentru a le integra apoi in improvizatia de dans.

Contact Improvisation este un instrument nemaipomenit atat pentru a va imbunatati tehnica de miscare cat si pentru a va cunoaste profund corpul experimentand direct dinamica lui in dans. Sa plonjezi intr-un dans CI poate fi o distractie si o hrana sufleteasca in acelasi timp – dar este de asemenea usor sa fii coplesit de toate impresiile care vin atat din interior cat si din exterior. Pentru a putea profita cu adevarat de acest tip de practica, este nevoie sa te conectezi prin simtire si miscare intai cu tine insuti, apoi cu propriul centru si cu propriul corp. Conectarea cu propriul centru te va ajuta sa folosesti podeaua, spatiul si chiar partenerul pentru a deveni si mai conectat cu tine insuti de la un moment la altul. Concentrarea atentiei pe comunicare, gravitatie si elan in timp ce improvizezi cu un partener este o modalitate de a impartasi cu acesta mai mult decat fizicalitate si de a da dansului o forma care te reprezinta. Este vorba despre a mentine aspectul de solo chiar si in interiorul unui duet, despre a gasi un echilibru intre a te abandona si a conduce activ propriul dans. Nu in ultimul rand, orice dans se intampla in spatiu si timp. Valorizand aceasta realitate si jucandu-te cu ea, vei adauga dansului tau aspecte compozitionale care sunt utile nu numai pentru a mentine creativ spatiul de jam dar si pentru a face din si CI o munca performativa.”

 

Bio

Adrian Russi este profesor de CI, performer si terapeut specializat in Terapie Craniosacrala. Locuieste in Elvetia si calatoreste in intreaga Europa pentru a preda si a performa Improvizatie Libera si CI. Dupa studiile de arta de la Freiburg (Germania) si-a continuat educatia cu o multitudine de profesori printre care Steve Paxton, Nancy Stark Smith si Nita Little. In predare, se concentreaza pe aspectele tehnice ale miscarii precum si pe chestiuni care tin de perceptie si pe creativitatea care izvoraste dintr-un anumit tip de constientizare a corpului. Pentru el, placerea jocului si o dedicare profunda sunt baza de la care poti obtine cel mai mult in CI. Pe langa acestea, stilul lui de predare este influentat si de studiul a diferite arte martiale si a tehnicii craniosacrale precum si de propriile cercetari (printre altele, pe tema fasciilor musculare).

Ca performer, lucreaza cu multi artisti internationali iar spectacolele sale sunt bazate in primul rand pe Improvizatie Libera care include elemente de CI, dans, teatru-dans, voce si muzica live.
www.adrianrussi.com

 

 

Susanne Martin

Dansand cu Celalalt - Dansand pentru Celalalt

 

"In cursul acestui workshop ne vom petrece timpul si ne vom implica corpurile in a trai principiile, a invata abilitatile si a explora posibilitatile oferite de contact improvisation. De asemenea, ne vom pune intrebari specifice muncii performative si vom studia ce se intampla cand dansam CI nu doar CU altii (partenerii de dans), ci, in acelasi timp, PENTRU altii (un public). Asa ca ne vom privi unii pe altii dansand CI sau dansand inspirati de CI. Vom intelege astfel mai bine ce cautam si la ce ne uitam cand privim dans. Vom intelege ce se schimba in noi atunci cand suntem priviti. Ce se schimba in corp? In tipul de concentrare? In mintea care face compozitie? Cum se schimba dansul nostru atunci cand ne inspiram din CI si cand ne concentram la calitatea atingerilor? Ne vom juca impreuna cu teme de performance si cu partituri si cu modul in care ele clarifica, satisfac sau ne provoaca interesul performativ.

Acest workshop este gandit pentru aceia care vor sa isi dezvolte abilitatea de a dansa CI precum si apetitul pentru performance. Nu e nevoie sa fii un expert nici in CI, nici in compozitie spontana, nici ca performer, dar ar trebui sa ai suficienta experienta de miscare pentru a putea intra cu sensibilitate, simt ludic, seriozitate si nebunie in incercarea de a dansa cu si pentru altcineva."

 

Bio

Susanne Martin este coregrafa, performer, cercetator si profesor de dans contemporan si traieste la Berlin. Isi prezinta la nivel international munca prin solo-uri sau lucrari colaborative. Practica si cercetarea ei se concentreaza pe improvizatie, contact improvisation, naratiuni ale corpului care imbatraneste, umor si ironie in dans si cercetarea prin performance. Cartea ei, Dancing Age(ing): Rethinking Age(ing) In and Through Improvisation Practice and Performance va fi publicata in Ianuarie 2017.

A acumulat un BA, un MA si un doctorat studiind la Rotterdam Dance Academy, Folkwang University Essen, Inter-University Centre for Dance Berlin, and Middlesex University London. Continua sa studieze cu colegii, prietenii, studentii… si are de gand sa continue si sa continue si sa continue…

Lucrari recente:

· The Fountain of Youth, solo, premiera 2013 la Gothenburg, Suedia

· The Fountain of Age, solo, premiera 2015 la Londra, UK

· Doctor D. meets Doctor V., duet cu Alex Nowitz, premiera 2016 la Berlin

· 7 Minutes of Fame, o serie de performance-uri curatoriate cu Marlène Colle, Lisa Stockinger si Gabriele Reuter incepand cu 2016, la Berlin

 

www.susannemartin.de

 

 

Stephen Batts

Miscare poetica

 

"Acest atelier intensiv va fi despre improvizatie in contact. Prin contact vom intelege atingere fizica directa dar si alte tipuri:

· Atentie la relatia dintre ce face cineva si ce fac ceilalti, in timp si spatiu

· Atentie la cum creem si interpretam scopul si sensul in miscare

· Atentie la procesul de compozitie colaborativa in timp real.

 

Atelierul va folosi cateva idei cheie din practica mea, pentru care folosec, in mod obisnuit, termenul de „Miscare poetica”.
Aceasta practica implica, pe langa alte aspecte, aducerea atentiei la:

· Memoria si imaginatia corpului

· Relatia dintre atentie, intentie si actiune

· Masura, ritm si frazare

· Proximitate

· Fazele directive si adaptative ale miscarii

· Compozitia spatiala

· Actiune, reactiune si interactiune

· Structura evolutiei miscarii umane pe verticala

 

Intentia este sa legam cercetarea modurilor de a face miscari (CUM) cu chestionarea motivelor pentru care le facem (DE CE). Pentru a intelege mai bine ce cautam atunci cand incercam sa dam un sens miscarii. Sa devenim mai buni la a intelege miscarea partenerilor nostri de dans si, corporalizand aceasta intetegere mai bine, sa devenim improvizatori mai prolifici.

Cursul va fi interesant pentru actori, acrobati, dansatori si muzicieni precum si pentru oameni cu experienta in Contact Improvisation. Va fi de asemenea deschis incepatorilor."

 

Bio

„In centrul muncii mele este experienta felului in care atentia disciplinata si cercetarea ne pot conduce la un nivel profund de complexitate si mister. Ideea nu este sa explici lucrurile, cat sa le apreciezi mai profund.”

Steve Batts danseaza si preda Contact Improvisation si practici inrudite de vreo 35 de ani. El creeaza, performeaza si preda international si e in acelasi timp director artistic al Echo Echo Dance Theatre in Derry-Londonderry, Northern Ireland.


www.echoechodance.com

 

Aleandra Soshnicova si Sergey Golovnea - 2 ateliere:

1. Ofera-ti placerea jocului!
Contact Improvisation si tehnica de dans contemporan

 

"In acest master class elementele de tehnica de CI si cele de dans contemporan se vor amesteca si vor crea un dialog precum doi parteneri intr-un duet. Focusul mintii si relaxarea corpului specifice dansului contemporan ne vor ajuta sa ne intelegem mai bine corpul si sa intram in contact cu un partener intr-un mod relaxat, vesel si constient. Ne vom intari corpul din punct de vedere muscular si totodata vom invata sa ne canalizam energia din interior inspre partener. Toate acestea ne vor crea incredere in propriul corp ceea ce se va simti in felul in care dansam cu partenerii nostri.

 

Totodata interactiunea in pereche si cercetarea asupra miscarii specifice dansului contemporan vor deveni mai profunde si mai eficiente prin: canalizarea atentiei pe exterior, oferirea de suport partenerului, lucrul cu greutatea, capacitatea de a simti centrul de greutate al partenerului si concomitent cu aceasta, capacitatea de control si directionare a miscarii.

 

Deasemenea vom include elemente si principii cu care lucram noi, precum:

· Sarituri si oferirea suportului

· Caderi/ aterizari controlate

· Punctul zero

· Redirectionarea miscarii

· Conducerea atentiei

Nu in ultimul rand, dupa toate aceste exercitii intensive, vom avea grija sa ne si jucam, sa radem si sa nu uitam ca dansam!

 

2.Contact Improvisation pentru incepatori
II astept
am cu drag pe cei care incearca pentru prima data CI!

 

"Contact improvisation este o forma de dans prin care se deschid oportunitati surprinzatoare si prin care se creeaza un dialog ce are loc pe mai multe niveluri. Acest dialog poate avea loc cu un alt partener, cu spatiul dn jurul tau sau chiar cu tine insuti. CI incorporeaza diverse manifestari corporale precum si un amestec de stari mentale si emotionale si elemente ce tin de memoria personala.

Lucrand constient cu legile fizicii si introducand treptat elementele de baza ale CI, vom descoperi cum atingerea, focusul pe respiratie si constientizarea corpului ne vor imbogati si vor transforma dialogul cu partenerul nostru. Vom observa cum prin simplitate si usurinta dansul nostru va prinde cea mai potrivita forma atat din punct de vedere fizic cat si emotional.

Va invitam sa va jucati dansand si sa dansati jucandu-va!"

 

Bio

Aleandra si Sergey si-au inceput colaborarea in 1997, in grupul de dans modern "Voices", condus de Angela Dony. Au devenit un duet in anul 2000. De atunci danseaza, improvizeaza, predau dans si coregrafiaza impreuna. Participa in proiecte internationale ca performeri si profesori. Impreuna organizeaza proiecte si festivaluri internationale in Moldova. Pana acum au organizat 6 festivaluri internationale: "Impulse to grow" in 2000, "Traditions and modernity" in 2001, "Phenomenon of relations" si "Gender and cultural Identity in dance" in aprilie si septembrie 2003, "Interaction" in 2006, "Children and adults, points of intersection" in 2009. De asemenea faciliteaza Jam session-uri de Contact Improvisation si o serie continua de clase intensive si evenimente de dans contemporan si coregrafie in Moldova.

 

In prezent Alexandra si Sergey sunt coregrafii si dansatorii grupului de dans contemporan si performance "Voices" si directorii artistici ai scolii de dans contemporan "Fantezia" din Chisinau.

Teaching geography: Moldova, Ucraina, Belorus, Bulgaria, Israel, Estonia, Rusia, Lituania, Italia, Franta.

 

Program detaliat festival:

Vineri 16 iunie:

17:00 Intalnire/Inscriere/ Informatii organizatorice

19:00 Jam session de deschidere 

 

Sambata 17 iunie:

9:30 - 10:00 Ajungem/ ne pregatim individual de curs 

10:00 13:00 Adrian Russi (Stdio1*)/ Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio2*)

13:00 -14:30 pauza/ pranz / socializare

15:00 - 17:00 Adrian Russi (Stdio1)/ Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio2)

17:00 - 18:30 pauza/ pranz/ socializare

19:00 -22:00 Jam session / deschis si dansatorilor neparticipanti la festival / Bilet CNDB

 

Duminica 18 iunie:

9:30 - 10:00 Ajungem/ ne pregatim individual de curs 

10:00 13:00 Adrian Russi (Stdio1)/ Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio2)

13:00 -14:30 pauza/ pranz / socializare

15:00 - 17:00 Adrian Russi (Stdio1)/ Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio2)

17:00 - 18:30 pauza/ pranz/ socializare

19:00 -22:00 Jam session / deschis si dansatorilor neparticipanti la festival / Bilet CNDB

 

Luni 19 iunie:

9:30 - 10:00 Ajungem/ ne pregatim individual de curs 

10:00 - 13:00 Stephen Batts (Studio1) / Susanne Martin (Studio2)

13:00 - 18:30 program optional: 15:00 - 17:00  Feldenkrais (Studio1) / Jam (Studio 2)

19:00 - 21:00 Adrian Russi (Studio 1) / Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio 2)

21:00 - 22:00 Jam session (Studio 1) / doar participanti CBF 

 

Marti 20 iunie:

9:30 - 10:00 Ajungem/ ne pregatim individual de curs 

10:00 - 13:00 Stephen Batts (Studio1) / Susanne Martin (Studio2)

13:00 - 18:30 Spatiu de practica/ Laboratoare/ Discutii

19:00 - 21:00 Adrian Russi (Studio 1) / Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio 2)

21:00 - 22:00 Jam session (Studio 1) / doar participanti CBF 

 

Miercuri 21 iunie:

9:30 - 10:00 Ajungem/ ne pregatim individual de curs 

10:00 - 13:00 Stephen Batts (Studio1) / Susanne Martin (Studio2)

13:00 - 18:30 Spatiu de practica/ Laboratoare/ Discutii

19:00 - 21:00 Adrian Russi (Studio 1) / Alexandra Soshnicova and Serghey Golovnea (Studio 2)

21:00 - 22:00 Jam session (Studio 1) / doar participanti CBF 

 

Joi 22 iunie:

9:30 - 10:00 Ajungem/ ne pregatim individual de curs 

10:00 - 13:00 Stephen Batts (Studio1) / Susanne Martin (Studio2)

13:00 - 18:30 Propunere: Dansand prin oras

19:00 - 20:30 Teachers Performance (Studio 1)

20:30 - 22:00 Ultimul Jam (Studio 1)