Mi 30.11.2016    14:00    hartă

UR.BASM // Upstairs – Povestiri performative despre relația spațiu-corp

Miercuri, 30 noiembrie 2016

14h00 – 16h00 Atelier Corp_ Spațiu _Imagine // Alina Ușurelu și Simona Deaconescu

16h00 – 17h00 Sertarul ART Your Step // Corina Cimpoieru

17h00 – 18h00 Up Stairs //proiecție scurtmetraj experimental și Q&A// echipa UpStairs

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Nu este nevoie de inscriere în schimb vă recomandăm să fiți prezenți cu 15 minute de începerea fiecărui atelier.

 

Structurat pe trei dimensiuni: artistic, educație și cercetare, UP STAIRS încearcă să descopere, performativ, practic și teoretic, modalități de a reactiva, reinterpreta și repoziționa arhitectura internă în relație cu cea exterioară. 

UP STAIRS își propune găsirea unor noi modalități de a interacționa cu spațiile personale și publice și de a reacționa la particularitățile arhitecturale ale acestora, folosind limbajului vizual ca mijloc și mediu integrativ al experiențelor interne și exterioare.

 

Atelier Corp_ Spațiu _Imagine (coordonat de Alina Ușurelu și Simona Deaconescu)

Prin intermediul unor exerciții practice și teoretice va fi analizat specificul unei lucrări video care folosește limbajul corpului: relația spațiu-corp-timp, abordări interioare și de contextualizare a mișcării în raport cu lumea exterioară, elemente de compoziție video precum ritmul și dinamica, atmosfera sonoră, încadraturi, unghiulații și mișcări de aparat. Atelierul va oferi informații de bază care țin de producția unei lucrări low budget destinate experimentului cât și modalități de distribuire la nivel național și internațional a unei astfel de lucrări.

 Se va dezbate și se va experimenta diferența dintre diverse medii de expunere: cinematografic, expozițional și destinat spațiului public și felul în care mediul de expunere poate influența compoziția materialului video. Participanții vor fi încurajați să exploreze camera de filmat fie ca pe o prelungire a corpului, fie ca o pe o completare a mișcării prin exerciții structurate progresiv astfel încât la finalul atelierului să dețină un bagaj de cunoștințe care să le permită să dezvolte proiecte personale.

 

Biografie

Alina Ușurelu este artist vizual independent. A absolvit programul de master – Spectacol. Multimedia. Societate – din cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. Este consultant artistic în cadrul Centrul Național al Dansului București și colaborează ca artist vizual cu membrii comunității de dans contemporan. În portofoliul ei se numără fotografii de spectacol, creații video pentru promovarea și documentarea produselor artistice contemporane și este una din inițiatoarele proiectului cultural Up Stairs. Mai multe despre proiectele Alinei pe dreamsart.org.

Simona Deaconescu a studiat în paralel coregrafie și regie de film, abordarea ei estetică fiind una interdisciplinară, elaborând proiecte în care arta și știința se completează. Este coregraful colectivului Tangaj Dance, cunoscut pentru spectacolele “0001 | Fabrica de Vise”, “0002 | Birdville”, “0003 | Aftertaste” și filmul de dans “Silent Places”. Din 2015 Simona este directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, organizator al Dance Film Platform în cadrul Anualei de Arhitectură din București și co-producător al Plaformei X, proiect expozițional dezvoltat în regim de rezidență artistică. În 2016 Simona lansează un al doilea film de dans - "Sonder", realizat în colaborare cu directorul de imagine Tudor Panduru și începe colaborarea cu București 2021 în calitate de curator. Mai multe despre proiectele Simonei pe tangajdance.com.

 

*Pentru modulul de explorare video putem pune la dispoziție  un Canon 5D Mark II cu obiective si două GO PRO-uri.
 

Sertarul ART Your Step (realizat de Corina Cimpoieru)

     „...it is by means of the body that space is perceived, lived and produced” (Henri Lefebre)

Proiectul UP STAIRS aduce împreună percepțiile senzoriale și performative ale dansatorilor și coregrafilor din filmul experimental UP STAIRS, incursiunile îndrăznețe ale exploratorilor urbani, poveștile antropologilor despre biografia socială a scării de bloc din comunism până în prezent, iniţiativele creative şi curajoase de artă stradală ale artiștilor plastici sau cercetările inedite ale arhitecților despre contribuția și influența coregrafiei în arhitectură şi posibilități arhitecturale în artele performative.

Sertarul ART your STEP, a fost gândit și asamblat ca un colaj de scurte povestiri performative despre relația simbiotică și simbolică dintre spațiu și corp. De la „simulacrul mișcării”, căutat și reprezentat de Marcel Duchamp în Nud coborând pe o scară, la coregrafiile inedite semnate de Trisha Brown, Pina Baush, Sasha Waltz, Naomy Lafrance, la frumusețea cinematică a coregrafiei seducției pe scara din In the mood for love (Wong Kar-Wai) - pentru a da doar câteva exemple -  Sertarul ART Your STEP surprinde, printr-o privire caleidoscopică, percepții alternative ale scării, re-vizitate și re-inventate simbolic prin intersecția și complicitatea dintre mișcare si spațiu, prin gesturi senzoriale microscopice care nu doar „ocupă” spațiul, ci îl și „produc”.


Up Stairs ((proiecție scurtmetraj experimental și Q&A)

Scurtmetrajul UP STAIRS este un film experimental de dans ce folosește scara ca pretext performativ și simbol al spațiului utilitar/ public reactivat, reinterpretat și recreat prin interacțiunea cu corpul, simțurile și filtrele personale.

Implicând șase performeri din comunitatea dansului contemporan din România, compoziția metaforică a filmului urmărește un traseu de deconstrucție și reconstrucție a spațiului la întâlnirea cu corpul - de la întuneric la lumină, de la monument la ruină, de la verde, viu, natural  la tehnologie. Cinci dintre performeri interacționează senzorial și motric cu câte un singur spațiu/ o singură scară, scările urmând o traiectorie prestabilită: scara claustrare - scara monument - scara ruină - scara acaparată de natură - scara tehnologie.  Cel de-al șaselea performer aduce împreună cele 5 spații/scări pentru a accentua posibilitatea de înțelegere și conectare diversă și diferită la mediul arhitectural (permanent și construit). El creează un traseu unificator care expune interpretări și reacții diferite la acestea.

​UP STAIRS realizează astfel o noua propunere vizuală care vine în întâmpinarea nevoii de a înțelege calitativ diferit spatiul, corpul și relația dintre acestea.

www.upstairs-experiment.com

https://vimeo.com/187487506

 

PROGRAMUL CNDB în cadrul festivalului UR.BASM   

www.urbasm.ro         

Miercuri, 30 noiembrie

Upstairs – Povestiri performative despre relația spațiu-corp              14.00 - 18.00

Performance - Cvartet pentru o lavalieră                                          19.30 - 20.00

Joi, 1 decembrie        

Atelier - Power to the people                                      16.00 - 18.00

Atelier - TOTUL PENTRU ENDORFINE                19.00 - 21.00

Vineri, 2 decembrie   

Cursuri dans - Drop in                                     12.00 - 18.00

Performance - Duet in trecere                         19.30 - 20.30