CNDB ȘI-A DESEMNAT LAUREAȚII PENTRU ANUL 2016

Bucureşti, 12 decembrie 2016

Șase coregrafi, performeri și manageri culturali au primit tradiționalele cărămizi gravate și diplomele desenate de Dan Perjovschi la a treia ediție a Premiilor CNDB.

București, 11 decembrie 2016 - Centrul Național al Dansului București (CNDB) i-a premiat sâmbătă, 10 decembrie, pe Brynjar Åbel Bandlien și Rui Catalão, Maria Baroncea, Miki Braniște, Adina Cezar - Grupul CONTEMP și Simona Deaconescu, în cadrul galei #PremiileCNDB2016.

Ceremonia a avut loc la sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82, iar în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor CNDB au mai primit diplome jurnaliștii Dana Bergheș (SUB25), Cătălina Miciu (Scena9) și Gabriel Sandu (Beau Monde), pentru recenziile unor spectacole găzduite de Centrul Național al Dansului pe care autorii le-au înscris în concursul #VăzutlaCNDB (1 octombrie - 1 decembrie 2016).

Gala a inclus secvențe muzicale performate de membrii proiectului „Istoria cântată a dansului românesc” - coordonat de Paul Dunca și Eduard Gabia - și sprijinit de CNDB prin selecția de programe și proiecte 2016. Trupa Omelette a încheiat evenimentul cu un concert la care artiștii și publicul au dansat împreună pe scena sălii Stere Popescu.


Laureații Premiilor CNDB 2016 au fost selectați în urma nominalizărilor făcute de board-ul artistic al instituției și de premianții din 2014 (Ioan Tugearu, Silvia Ghiață, Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, Mihai Mihalcea, Cosmin Manolescu, Mihaela Alexandra Dancs) și 2015 (Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia, Florin Fieroiu).

Aceștia și-au motivat astfel alegerile:

Brynjar Åbel Bandlien și Rui Catalão - pentru implicarea lor în dansul contemporan românesc ca deschizători de drumuri la începutul unei noi etape și pentru proiectele realizate  în România.


Maria Baroncea - pentru viziunea progresistă exprimată în cadrul formatelor propuse la CNDB de-a lungul timpului, precum Miercurea lejeră sau Cooperativa performativă.

Miki Braniște - pentru consecvența cu care a promovat, produs și susținut dansul contemporan în ultimii zece ani, prin intermediul festivalului internațional Temps d’Images.

 

Adina Cezar - Grupul CONTEMP - pentru crearea unor cadre alternative, a unor creații artistice inedite în timpuri deloc favorabile și pentru încurajarea și susținerea tinerilor. Doamna Miriam Răducanu, una dintre cele mai importante personalităţi din istoria dansului contemporan autohton, a descris-o pe Adina Cezar drept un creator de mare importanţă pentru introducerea şi dezvoltarea dansului contemporan în Româniа“, într-un mesaj citit de artistul Mihai Mihalcea aka Farid Fairuz.

Simona Deaconescu - pentru dezvoltarea unei noi direcții artistice în dansul contemporan românesc prin organizarea Bucharest International Dance Film Festival.


Ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, a fost protagonista unui moment special în debutul ceremoniei, primind un trofeu din partea CNDB şi o diplomă din partea comunității de dans contemporan semnată de toți cei prezenți la eveniment. Potrivit acestora, Corinei Şuteu i-a fost recunoscut meritul istoric de a fi transformat niște promisiuni în realitate, prin semnarea documentelor care au transferat sala Omnia în administrarea CNDB, o decizie la fel de importantă precum cea prin care s-a înființat această instituție.

De asemenea, administratorul CNDB, domnul Cornel Frantz, a primit un premiu special din partea instituţiei pentrudedicarea și seriozitatea cu care lucrează în culisele dansului contemporan de peste jumătate de deceniu, ca administrator al CNDB.

Ca în fiecare an, Premiile CNDB sunt de excelență, recunosc o valoare și nu ierarhizează. De asemenea, ca în anii trecuți, diplomele oferite de CNDB sunt desenate de Dan Perjovschi, iar trofeele sunt sub forma unor cărămizi gravate și scrise cu foiță de aur.

 

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Graphic Front, Umblat.ro, Beau Monde

 


 

Nominalizările la #PremiileCNDB2016


Premiile Centrului Național al Dansului București (CNDB) pentru anul 2016 vor fi acordate pe 10 decembrie, la sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82. Evenimentul, denumit #PremiileCNDB2016, este la a treia ediție.

 

Nominalizații din 2016 sunt, într-o ordine aleatorie, Raluca Ianegic, Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu, Arcadie Rusu, Mircea Ghinea, Maria Baroncea, Andreea Novac, Valentina de Piante, Paul Dunca, Ștefania Ferchedău, Miki Braniște, Adina Cezar - Grupul CONTEMP, Mihaela Michailov, Simona Deaconescu, Gabriela Tudor, emisiunea radio „Vorba de cultură”, emisiunea radio „Dimineața crossover”, Andreea David, Infinite Dance Festival (Oradea), Florin Flueraș și Brynjar Åbel Bandlien și Brynjar Åbel Bandlien și Rui Catalão.

 

„Anul care se încheie a fost greu, frumos și a trecut repede la CNDB. În sfârșit sărbătorim intrarea dansului pe ușa din față a culturii românești, odată cu decizia de a primi ca sediu sala Omnia. CNDB a fost , apoi <închiriat>  și acum devine . Ne mutăm în curând înapoi în centru. Reușitele noastre au fost răsplătite cu un buget care a permis reluarea selecției de proiecte și mărirea numărului de angajați. Și pe viitor avem planuri mari, dorim să cucerim noi frontiere prin deschiderea unor filiale în importante orașe din România – Iași, Cluj, Timișoara – și prin începerea activității unei editurii proprii”, a spus Vava Ștefănescu, managerul instituției.

 

„La #PremiileCNDB2016 sărbătorim aceste lucruri și veți vedea rezultatul donației creative din partea comunității de dans contemporan din România, cu tema sala Omnia. Desigur, îi veți cunoaște și pe laureații de anul acesta. Nominalizările sunt diverse și mult mai numeroase decât în anii trecuți, pe măsură ce reușim să construim cărămidă cu cărămidă un eveniment, o comunitate și o instituție”, a adăugat Vava Ștefănescu.

 


Ca în fiecare an, premiile sunt de excelență, recunosc o valoare și nu ierarhizează. De asemenea, ca în anii trecuți, diplomele oferite de CNDB sunt desenate de Dan Perjovschi, iar trofeele sunt sub forma unor cărămizi gravate și decorate cu foiță de aur. #PremiileCNDB2016 vor fi acordate în urma nominalizărilor făcute de board-ul artistic al instituției și de premianții din 2014 și 2015.

 


Laureații din 2014 sunt Ioan Tugearu, Silvia Ghiață, Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, Mihai Mihalcea, Cosmin Manolescu, Mihaela Alexandra Dancs.

Laureații din 2015 sunt Liana Tugearu, Mădălina Dan, Miriam Răducanu, Eduard Gabia, Florin Fieroiu.

 


Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Graphic Front, Umblat.ro

 

Branduri partenere: Martini, Evian

 

#PremiileCNDB2016

Ce sunt premiile CNDB

Premiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti sunt un eveniment anual prin care CNDB îşi propune:

• să ofere recunoaşterea binemeritată şi să mulţumească artiştilor şi personalităţilor care au susţinut dansul contemporan, celor au contribuit la promovarea lui şi care i-au confirmat valorea

• să asigure vizibilitate dansului contemporan românesc la nivel naţional şi internaţional

• să plaseze dansul contemporan la intersecţia cu alte arte în context naţional şi international

#PremiileCNDB sunt un eveniment coerent şi necesar care marchează efortul cumulat, încăpățânat, creativ și de neoprit al profesioniștilor dansului contemporan, comunitate restrânsă, dar extrem de prezentă în peisajul cultural european și internațional.

Trofeul oferit de CNDB este, simbolic, o cărămidă - fundament, temelie, bază în construirea profesională a domeniului dansului contemporan românesc.

Denumirea categoriei premiului este generată de un proiect sau de activitatea artistică ieșită din comun sau de excelență.

Premiile CNDB nu se acordă ierarhic ci după criteriul excelenţei în domeniul dansului contemporan şi artei contemporane si se situează în linia gesturilor similare la nivel european, prin care creatorilor și susținatorilor artei dansului contemporan le este conferită recunoașterea firească și binemeritată.