Întâlnirea plenară IETM Bucureşti 2017

În perioada 20-23 aprilie 2017 va avea loc la București  Întâlnirea plenară IETM – Rețeaua Internațională a Artelor Performative Contemporane. IETM este o rețea cu peste 500 de membri din 50 de țări, din domeniul teatrului, dansului, educației, new media. În fiecare an, IETM organizează două întâlniri plenare, facilitând conectarea, comunicarea și schimbul de informații între profesioniștii din domeniu.

Considerăm că este o oportunitate extraordinară pentru toți cei care activează în sectorul artelor performative contemporane, fie că este vorba despre instituții, asociații non-profit sau artiști independenți, de a se conecta cu profesioniști internaționali, cu trendurile la nivel european precum și de a iniția un dialog la nivel național în ceea ce privește rolul artelor performative contemporane în contextul cultural actual.

Tema întâlnirii IETM Bucharest - Ce mai înseamnă astăzi să fii artist? - va oferi participanților prilejul de a reflecta asupra posibilităților de cooperare și a modului în care realitatea poate fi remodelată prin artă.

Arta este generator de sensuri noi și motor al schimbării sociale. Arta relevă invizibilul, o parte a existenței pe care altfel nu am conștientiza-o și despre care nu am realiza că ne este necesară.

Cu toate acestea, provocările întâlnite de cei care încearcă să trăiască din artă sunt rareori relevate sau conștientizate. Venituri mici, condiții flexibile de muncă, oportunități limitate de formare, riscuri de sănătate și nesiguranța socială sunt doar câteva piese din acest puzzle complex din care se alcătuiește existența unui artist. În plus, arta nu este percepută în general ca o ocupație în sine și este, de cele mai multe ori, exclusă din sfera profesiilor consacrate.

În acest context, continuăm să facem artă și să trăim din artă, jonglăm între inovația formelor clasice de expresie și tranziția spre lumea digitalului.

Suntem într-o luptă continuă pe care încercăm să o câștigăm și ne întrebăm ce ar fi dacă am încerca să schimbăm regulile jocului? Cerem ca vechiul sistem să beneficieze de mai multe fonduri, dar nu ar trebui oare să creăm în schimb un nou sistem?

IETM București va reprezenta ocazia de a reflecta asupra modurilor în care putem remodela realitatea în care  suntem blocați. Vom căuta de asemenea și noi modalități de a coopera, de a construi colaborări durabile și vom încerca să ne imaginăm ce înseamnă un nou statut al artistului, ce este considerat a fi un context corect și satisfăcător pentru ca un artist să creeze în lumea de azi. 

Înscrierea pentru IETM Bucharest este deschisă.

Pentru mai multe detalii și pentru înscriere:

www.ietm.org/Bucharest